La început de an şcolar

Viața parohiei Septembrie 12, 2016

Astăzi se dă startul unui nou an şcolar. Momente de bucurie încărcate de emoţie şi de nelinişte. Cu toţii ne amintim de prima zi de şcoală, de privirea caldă a învăţătorului, de sala de clasă, de colegi…

Chiar dacă anii trec foarte repede, sentimentele rămân neschimbate. Nu mai suntem noi elevii cei timizi din curtea şcolii, dar suntem părinţii elevilor de astăzi şi retrăim împreună emoţia. O emoţie care reuşeşte de fiecare dată să ne trezească şi să ne impulsioneze pe mai departe.

În timp ce scriu aceste rânduri, îmi vine în minte o întrebare desprinsă din Sfânta Scriptură: „Cum aş putea să înţeleg dacă nu mă va călăzi cineva?” (Faptele Apostolilor 8,31). Adresată Sfântului Apostol Filip acum peste 2000 de ani, această întrebare este la fel de actuală şi astăzi. Avem mereu nevoie de îndrumare, avem nevoie de un învăţător, avem nevoie de Şcoală, fără de care înţelegerea lucrurilor ar fi greoaie, poate chiar imposibilă.

Şcoala a fost mereu cel mai important factor educaţional şi cel mai bun îndrumător al generaţiilor tinere. S-a bucurat şi se bucură de apreciere, în pofida dificultăţilor cu care se confruntă sistemul educaţional. Iar această apreciere se datorează în special cadrelor didactice care însufleţesc sistemul şi care în aceste ore ale dimineţii îşi aşteaptă cu nerăbdare elevii. Îi încearcă aceleaşi emoţii, cu siguranţă! Iată unul din motivele pentru care îi preţuim.

Pe de altă parte nu aş putea să exclud din această ecuaţie a îndrumătorilor Biserica şi Familia, sau, altfel spus Hristos şi Părinţii. Cele două componente care întregesc educaţia şi care, împreună, îi dau viaţă.

Prin urmare, cum am putea înţelege, dacă nu ne va călăzi cineva? Cu siguranţă, foarte greu…

Dragi elevi, după o astfel de concluzie, nu pot decât să vă încurajez să vă iubiţi dascălii, să vă preţuiţi părinţii şi să-l îmbrăţişaţi pe Hristos cu toată dragostea. Sunt convins că veţi fi răsplătiţi pe măsură.

Să aveţi parte de un nou an şcolar plin de realizări, să excelaţi în tot ceea ce veţi face şi să deveniţi pe zi ce trece tot mai buni!

Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Pr. Marius Ionuţ Tabarcea